Livsmedelsindustriavfall

Återvinning av matavfall – livsmedelsindustriavfall – förbehandling biogas

Bioavfall såsom utsorterat köksavfall från hushåll och restaurangnäring, samt kassationer från livsmedelsindustrin är några av de källor som skapar möjligheterna för biogasproduktion. Med hjälp av olika återvinningsmaskiner skapas en process i en stationär anläggning för återvinning av matavfall.

Avfallet töms direkt från t ex sopbilar i en Matarficka. Därifrån transporteras avfallet, med hjälp av en matarskruv eller ett matar-band, till en grovkross. Materialet sönderdelas och ev magnetiska metaller utsorteras. Därefter homogeniseras avfallet en blandare och fortsätter in i en skruvpress. Här tillsätts eventuellt vätska och flytande fraktion skiljs från fast fraktion, så att man får en flytan-de pumpbar fraktion, och en brännbar fraktion.

Fraktionen behandlas sedan biologiskt och vinsten blir miljövänlig biogas och biogödsel. Den torra delen kan sedan genomgå en nedbrytningsprocess och bli till kompost samt brännbar fraktion som ger energiutvinning i en förbränningsanläggning.

Se nedan två olika processer.

19_behandling_sorteratorganiskt_material_fore_vatfermentering

19_bearbetning_rotrester_fermentering